Sponsoring kan een goede bijdrage leveren voor uw bedrijf en er wordt altijd naar sponsoring gezocht. Bij dit onderdeel levert (sponsort) u financiële en/of immateriële middelen aan een andere partij (gesponsorde). In ruil voor hiervoor, maakt de gesponsorde direct of indirect reclame voor uw bedrijf. Het wordt voornamelijk gebruikt om in te spelen op het imago van een organisatie en valt onder de categorie paid media.
Wanneer bedrijven geïnteresseerd zijn in sponsors, komen ze al snel met veel verschillende vormen en manieren van sponsortypen in aanmerking. Voor bedrijven zijn sommige methoden aftrekbaar, wanneer dit bijvoorbeeld gebeurt tussen ondernemers vanuit een zakelijk oogpunt. Doordat er veel variatiemogelijkheden zijn, is het belangrijk om zorgvuldig een plan uit te werken. Een sponsor kan bijvoorbeeld gebruikt worden om in te spelen op het imago van het bedrijf, maar kan daarbij ook aansluiten voor bijvoorbeeld interne PR. Met een goed uitgewerkt plan kan een sponsor op verschillende onderdelen bijdrage leveren aan een organisatie.
Wat voor sponsortechnieken zijn er?
Sportsponsoring is een veelvoorkomende vorm. Hierbij is er mogelijkheid om het op regionaal tot er met internationaal niveau te doen. Denk hierbij aan het sponsoren van individuele sporters, evenementen, clubs of bonden. Echter kan het ook zijn nadelen hebben wanneer bijvoorbeeld een gesponsorde club of speler negatief in het nieuws voorkomt. Dit kan een negatieve werking hebben op het imago van de organisatie.
Media- of programmasponsoring (tv-sponsors) bestaat uit het sponsoren van televisieprogramma’s. Het is hierbij mogelijk om samen te werken met programmaproducenten. Hiermee worden bijvoorbeeld uw producten gebruikt in de programma’s. Aan het sponsoren van programma’s zitten wel regels verbonden, die in de Mediawet staan omgeschreven.
Bij deze manier sponsort u evenementen zoals zakelijk, food- en dansfestivals, bijeenkomsten van gezamenlijke interesses en game evenementen. Hierbij zijn er veel mogelijkheden van manieren van sponsoring en uiting van reclame. U kunt bijvoorbeeld een evenement sponsoren met uw producten, waarbij ze terug kunnen komen in een goodiebag of gebruikt worden door de evenementdeelnemers. Daarnaast is het ook mogelijk om uw merk te uiten op de locaties van het evenement of via een livestream.
Kunst- en cultuursponsoring omvatten het sponsoren van musea en culturele activiteiten. De verbondenheid met kunst- en cultuur hebben een positief effect van verbinding met de consument. Bij deze vorm zijn wel gedragsregels opgesteld die terug te vinden zijn in Code Cultuursponsoring.
Bij maatschappelijke sponsoring steunt u maatschappelijke vooruitgang. Denk hierbij aan het sponsoren van goede doelen of maatschappelijke projecten. Met deze variant kan de organisatie zich differentiëren tegenover andere organisaties, wanneer de organisatiecultuur aansluit bij deze vorm van sponsoren.
Wetenschappelijke sponsoring zijn sponsors in bijvoorbeeld wetenschappelijke onderzoeken. Het sponsoren hiervan zorgt voor een innovatief imago voor uw organisatie.
Entertainmentsponsoring is erg breed en gaat vaak samen met een andere vormen. Denk hierbij aan het sponsoren van evenementen zoals concerten en parades, maar ook sport (wedstrijden). Deze variant is regionaal en internationaal mogelijk.
Wat zijn de effecten
- Vergroting naamsbekendheid; wanneer er sprake is van media- of programmasponsoring, zal deze vaak samen met andere reclame-uitingen verbonden zijn voor het langetermijneffect.
- Verbetering en/of verandering merkimago; het sponsoren van bijvoorbeeld maatschappelijk projecten, kunnen een positief merkattitude bevorderen. Daarbij het imago van een organisatie bijvoorbeeld naar sportief veranderen, wanneer er sporten worden gesponsord.
- Verhoging omzet; sponsoring kunnen zorgen voor meer omzet. Vaak komen deze indirect voort uit bijvoorbeeld de vergroting naamsbekendheid.
- Creëren en onderhouden van relaties; de participatie aan sponsoring bevordert het creëren van nieuwe relaties. Daarbij is het mogelijk om bestaande relaties uit te nodigen naar sponsoractiviteiten.
- Interne PR; het uitnodigen van werknemers naar gesponsorde evenementen stimuleert de onderlinge werkhouding.
- Corperate PR; het ondersteunen van bijvoorbeeld goede doelen, zorgt voor een positieve kijk naar de organisatie. Een goede naam van een organisatie werkt bevorderend voor het leggen van nieuwe contacten.
Stappen bij het keuzeproces van sponsoring
Stap 1 | Het doel in kaart brengen. Op welke effecten wilt u inspelen? Wat wilt u met het sponsoren bereiken?
Stap 2 | Het in kaart brengen van de doelgroep. Het is hier belangrijk om te kijken naar het doel en bij welke doelgroep deze aansluit.
Stap 3 | Het formuleren van de boodschap. Binnen deze stap wordt er gekeken hoe je het sponsoren kan inrichten, zodat deze bij de doelgroep aanslaat.
Stap 4 | Budget. De kosten van het sponsoren kunnen variëren. Het is belangrijk om te kijken naar het budget en hierbij de mogelijkheden.
Stap 5 | Keuze van type sponsortechniek. In de laatste stap worden de vorige stappen bijeen gebracht en een keuze gemaakt welke vorm van sponsortechniek aansluit om de doelen te kunnen behalen.