Wat is lachgas? En wanneer wordt lachgas bij tandarts gebruikt? Sommige mensen hebben angst voor de tandarts. Soms is dit zo erg dat zij hun gebit niet meer willen laten controleren of behandelen. Als dit het geval is is angstbegeleiding vereist. Het is namelijk belangrijk voor de algemene gezondheid en mondgezondheid dat het gebit goed verzorgd wordt. Een behandeling onder lachgas kan helpen bij de tandheelkundige behandelingen alsnog rustig en kalm te ondergaan.
“Een slechte mondgezondheid verhoogd de kans op longontstekingen, aderverkalkingen en hart- en vaatziekten.”
Wat is lachgas bij tandarts?
Lachgas is een vorm van sedatie (een verdoving) waarbij u alsnog volledig bij bewustzijn blijft. Zo blijft u alles meemaken van de tandheelkundige behandeling, wel zullen de ‘scherpe randjes’ van de behandeling verdwijnen. Lachgassedatie is voornamelijk bedoeld voor het kalmeren van patiënten. Verder neemt het een deel van de pijn weg. Voor sommige tandheelkundige behandelingen blijft het toch alsnog nodig om extra plaatselijke verdoving toe te passen door middel van een injectie. De lachgassedatie zorgt er op dat moment voor dat u het toedienen van de plaatselijke verdoving niet tot nauwelijks zult meemaken en ervaren als negatief.
Via een neuskapje, waarin u op een normale manier blijft in- en uitademen, zult u de lachgassedatie toegediend krijgen van de lachgas tandarts (bekijk de link voor een ervaren lachgas tandarts in Rotterdam die u met zo’n behandeling kan helpen). In eerste instantie zult u bij de sedatie zuivere zuurstof toegediend krijgen. Hierna zal stapsgewijs, beetje bij beetje meer lachgas toegediend worden tot de optimale dosis is bereikt. Hierna zal de tandheelkundige behandeling van start gaan.
Met behulp van een klemmetje om uw vinger wordt de hartslag en zuurstofverzadiging nauwkeurig gecontroleerd. Hierdoor kunnen de behandelaar en assistent(e) uw gezondheid gedurende de behandeling goed in de gaten houden.
Na de behandeling zal de behandelaar enkele minuten alleen zuurstof door het masker laten komen. Hiermee wordt de lachgassedatie als het ware uit uw lichaam gespoeld en voelt u zich al snel weer uw eigen zelf worden. Wel wordt geadviseerd dat patiënten die deze sedatie hebben ondergaan een kwartier tot een half uur in de wachtruimte blijven zitten voordat zij weer aan het verkeer deelnemen.
“Een behandeling met lachgas lijkt sneller voorbij”
Effect lachgas bij tandarts
Lachgas werkt pijnstillend en slaapwekkend. Een paar minuten na het bereiken van de gewenste dosis zal de werking van het lachgas optimaal zijn, hierdoor voelt u een ontspannen en aangenaam gevoel. Uw ledematen kunnen iets zwaarder aanvoelen en u kunt het gevoel hebben dat uw handen lichtelijk aan het tintelen zijn. Daarnaast verliest u het gevoel van tijd, waardoor velen vaak het gevoel hebben dat behandelingen sneller is gaan.
Wanneer heb ik lachgas bij tandarts nodig?
Lachgas kan helpen voor bijzondere patiënten in specifieke situaties. Behandelingen met behulp van lachgassedatie in tandartspraktijken zijn voornamelijk speciaal bedoeld voor kinderen, algemeen angst tandarts, mensen met lichamelijke of mentale beperkingen en bijzondere patiënten. Onder bijzondere patiënten vallen bijvoorbeeld patiënten met astma (longaandoening) of patiënten met verhoogde kokhals/braakneigingen. Met behulp van de lachgassedatie kunnen alle patiënten geholpen worden om rustig en kalm de tandheelkundige behandelingen te ondergaan.
Wanneer heb ik lachgas bij tandarts nodig?
Verschillende zorgverzekeraars vergoeden de kosten voor het toedienen van de lachgassedatie niet. Soms is het echter wel mogelijk om dit bij uw zorgverzekeraar alsnog aan te vragen. Uw tandartspraktijk / tandarts kan u dan helpen met een zogenaamde ‘lachgasverklaring’. De zorgverzekeraar mag daarna wel alsnog zelf bepalen of deze aanvraag geaccepteerd wordt of niet.
Uw tandartspraktijk dient voor u een machtiging in. Het duurt ongeveer 3 weken voor de uitslag van de aanvraag binnen is. Daarna zal er pas contact met u opgenomen worden voor een mogelijke tandartsbehandeling. Hierdoor is het niet mogelijk om ook op korte termijn een vergoedde behandeling met lachgas te ondergaan.
De werking van lachgas op een ongeboren kind is nog niet voldoende onderzocht, hierdoor is het effect en bijbehorende risico’s ervan nog lastig te bepalen. Dit is reden waarom vrouwen die in de eerste 3 maanden van hun zwangerschap zitten geen behandelingen met lachgas mogen ondergaan.
Tips voor mensen met angst voor de tandarts kunt u lezen op alles over het gebit.