Ga naar de inhoud

Uit onderzoek is gebleken dat één op de vijf Nederlanders last heeft van een angststoornis of een fobie; bewust of onbewust. Het komt erg vaak voor dat Nederlanders last hebben van angst voor de tandarts. Maar wat kan er gedaan worden tegen deze angst?

Angst is een emotie die je helpt bij reageren op gevaren. Een lichaam raakt in een uiterste vorm van paraatheid, hierdoor kan onder andere het hart sneller gaan kloppen, de ademhaling versnellen, spieren kunnen zich gaan aanspannen en de bloeddruk kan stijgen. Het is plotseling en een hevig gevoel en het duurt over het algemeen vaak niet lang. Daarnaast is het vaak ook situatie gebonden. Het is een gezonde reactie op dreigende gevaren voor de mens.

angst voor de tandarts

Het kan gebeuren dat een angst ongezond wordt, waardoor deze voor lastige klachten zorgen of een stoornis ontwikkelen. Stoornissen kunnen namelijk ontwikkeld worden door bijzondere situaties. Zo kunnen mensen met een angststoornis bang zijn in situaties die geen direct gevaar opleveren. Een voorbeeld hiervan is bijv. wanneer mensen in paniek raken als zij een presentatie moeten geven op school of op werk, waardoor zij soms vooraf al slapeloze nachten en hevige paniek kunnen beleven. Een ander voorbeeld is dat mensen weten dat zij over enkele weken naar een tandarts moeten gaan en daar weken van tevoren al lichamelijk last van kunnen krijgen. Bij een angststoornis gaat het in alle gevallen om serieuze symptomen die de kwaliteit van leven zeer negatief beïnvloeden.

Angststoornissen is de verzamelnaam voor onder andere paniekstoornissen, hypochondrie, straatvrees, sociale fobieën, dwangstoornissen of ingebeelde lelijkheid. Door een angststoornis kan het voorkomen dat een persoon op den duur situaties gaat vermijden, zoals ook het naar de tandarts gaan. Dit levert op lange termijn echter schade op voor zowel gebit als algehele gezondheid. Hierdoor is het aan te raden om aan te kaarten wanneer er sprake is van deze angsten, zodat men (zoals de behandelende arts) hier rekening mee kan houden.

Delauw Marketing

Angst voor de tandarts | Veelvoorkomend probleem

Angst voor de tandarts is een veel voorkomend probleem. Uit onderzoek is gebleken dat alleen al een kwart van de Nederlanders bang is voor de tandarts. Van deze mensen zijn ong. 800.000 mensen zo bang voor de tandarts dat zij niet eens meer naar de tandarts durven te gaan. Deze mensen hebben last van een tandartsfobie (tandarts angst). De oorzaken hiervan zijn erg uitlopend. Het kan zijn dat iemand zelf vervelende ervaringen in het verleden heeft opgelopen of dat deze tandarts angst is doorgegeven door middel van akelige verhalen. Het is dus niet iets ongewoons om angst te hebben voor een tandarts. Gelukkig bestaan er wel veel manieren om goed met deze angst om te gaan en zelfs deze angst te kunnen overwinnen.

Delauw Marketing

Kinderen met angst voor de tandarts

Om angst op latere leeftijd zo veel mogelijk te kunnen beperken is het zeker aan te raden om kinderen al vanaf jonge leeftijd kennis te laten maken met een tandartspraktijk met speciale aandacht voor uw kind en dus goede kindertandheelkunde. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat hoe eerder een kind went aan de tandarts, hoe kleiner de kans is dat het kind een angst zal ontwikkelen. Een ervaring voor volwassenen in een praktijk is heel anders dan die voor kinderen in een praktijk. Hele jonge kinderen kunnen de harde geluiden namelijk al intimiderend opvatten. Door vanaf erg vroege leeftijd (twee jaar) naar de tandartspraktijk te komen, kunnen kinderen met behulp van zogenoemde wensessies bekend raken met alles rondom een tandartspraktijk; de witte kleding, de geluiden van o.a. de afzuigers en de boren en de diverse behandelingen. Hierdoor kan elk kind gewend raken aan de tandartspraktijk, terwijl het gebit van het kind vanaf jongs af aan goed gemonitord wordt.

Delauw Marketing

Volwassenen met angst voor de tandarts

Het is sterk aan te raden om van tevoren je angst goed te bespreken binnen een tandartspraktijk. Er zijn tandartspraktijken die extra aandacht bieden bij angst voor de tandarts. De behandelaren en assistenten kunnen hier dan extra rekening mee houden en eventuele maatregelen treffen. Hierbij kan gedacht worden aan behandelingen uitgebreider met je te bespreken en langer de tijd nemen voor de behandelingen. Ook kunnen speciale afspraken gemaakt worden, denk hierbij aan afspraken waarbij gebruikt maakt wordt van bepaald soort muziek of behandelingen met tussendoor vaker pauzes. Het is voor werknemers binnen een tandartspraktijk altijd belangrijk dat elke patiënt zich op zijn of haar gemak voelt, dus laat vooral van je horen wat zij voor jou kunnen betekenen om zo minder angstig te worden.