Ga naar de inhoud

Een gaatje, ook bekend als cariës, is voor de meeste niet makkelijk te herkennen. Velen denken al bij een verkleuring of een klein hobbeltje dat er een gaatje in je kies of tand is Dit hoeft alleen niet het geval te zijn. Maar hoe herken je een gaatje? En hoe kan een tandarts dit wel ontdekken? Cariës is moeilijk te herkennen aangezien dit veelal onder het oppervlak van de tand of kies plaatsvind. Een tandarts kan dit makkelijker door middel van röntgenfoto’s achterhalen.

Op deze pagina bespreken we of je een gaatje moet vullen of juist niet, wat je het beste kan doen, waar jouw gebitspijn vandaan komt en hoe je weer een mooi gebit kunt krijgen.

hoe herken je een gaatje

Gaatje vullen of juist niet? | Hoe herken je een gaatje?

Beginnende cariës in tanden of kiezen kan soms herkend worden van buitenaf. Er kan dan namelijk een witte en doffe plek zijn ontstaan op het tandglazuur. Indien het een beginnend gaatje is hoeft het niet gelijk te betekenen dat het direct behandeld moet worden. Daarentegen is het wel belangrijk om bij te houden hoe het gaatje zich ontwikkeld. Als het namelijk (snel) erger wordt en het tandglazuur aan het aantasten is zal de tandarts het besluit nemen dat het nodig is het gaatje te vullen.

Een gaatje laten vullen? | Hoe herken je een gaatje?

Ben je bang dat je een gaatje in je tand of kies hebt? Weet je niet of het gevuld moet worden? Het meest verstandige en makkelijke is om gewoon een afspraak te maken bij de tandarts. Indien je nog geen tandarts hebt is het belangrijk er één snel te vinden. Sommige praktijken hebben echter wachtlijsten, hierdoor kan het handig zijn te zoeken naar een praktijk in de buurt zonder wachtlijst. Woon je in Rotterdam of in de buurt van Rotterdam? Neem dan bijvoorbeeld een kijkje bij deze tandarts, hier kan je snel geholpen worden om het gaatje gelijk te laten behandelen.

Als je geen acties onderneemt met betrekking tot de cariës kan dit zorgen voor (gebit)problemen. Cariës kan namelijk het tandbeen aantasten. Dit kan gebeuren zodra je tandglazuur ver genoeg beschadigd is, het kan dan namelijk het tandbeen bereiken. Zodra dit gebeurt krijgt het de mogelijkheid nog agressiever uit te breiden, dit komt doordat je tandbeen zachter is. Als het eenmaal zover is kan hierbij de tandzenuw ook worden aangetast. Dit zorgt dan weer voor een constante kiespijn (bijv. bij druk op het gebit of bij contact met warm en/of koud). Stel jouw bezoek aan de tandarts dus niet te lang uit!

Mijn gebit doet pijn, wat kan de oorzaak zijn?

Doet je gehele gebit pijn? Heb je last van gebitspijn tijdens eten? Of heb je misschien last bij praten en lachen? Deze klachten kunnen veroorzaakt worden door pijn afkomstig van maar één plek. Hierbij is het niet gelijk zo dat dit veroorzaakt wordt door cariës of gaatjes. Andere (gebit)problemen kunnen ook de boosdoener zijn. Zo kan je last hebben van bijvoorbeeld:

Wellicht heb je te maken een abces. Zodra jij last hebt van een degelijke ontsteking onder het tandvlees kan hierbij een abces ontwikkelen. Veelal wordt dit veroorzaakt door ophopingen van tandvlak en tandsteen. De pijn die hierbij vaak gepaard gaat treed meestal aan één kant van jouw gebit op. Vervolgens kan de pijn uitstralen naar de rest van je gebit. Je kan het herkennen aan rood tandvlees en je kan te maken krijgen met een vieze adem. Daarnaast kunnen de abces klachten samengaan met koorts. Heb jij een abces of denk jij dat je wellicht een abces hebt? Belangrijk is om z.s.m. naar een tandarts te gaan. Een abces gaat namelijk niet uit zichzelf weg en kan verergeren.

Verder kan (vergevorderde) parodontitis ook de oorzaak zijn. Parodontitis wordt veroorzaakt door bacteriën in tandplak. Wanneer je gebit niet goed gereinigd wordt (bijv. door gebrekkig tandenpoetsen, flossen of te weinig tandarts-/mondhygiënistbezoeken) kan tandplak ervoor zorgen dat speeksel verkalkt tot tandsteen. Dit zit stevig vast een je tanden en kiezen. Indien je het gebit slecht blijft verzorgen zal dit proces continu herhalen. Hierdoor kan er een ontsteking in het tandvlees ontstaan, die uitbreid in de diepte naar je kaakbot. Wanneer de ontsteking verergert zorgt het ervoor dat je tandvlees loslaat en er meer ruimte ontstaat. Door de ruimte kan er op die plek nieuwe tandplak vorming ontstaan. Indien de ontsteking uiteindelijk zorgt voor kaakafbraak is er sprake van parodontitis. Dit is te herkennen aan onder andere; rood, gezwollen, bloedend, slap of terugtrekkend tandvlees. Bij parodontitis is er niet altijd sprake van pijn, dit gebeurt veelal pas op een later stadium. Parodontitis kan zorgen voor een minder mooie esthetiek van je gebit. Daarnaast kan het resulteren in vervelende gebitsgevoeligheid en zelfs loszittende of uitvallende tanden / kiezen. Om het te voorkomen zijn een goede verzorging van je gebit en (reguliere) tandartscontroles belangrijk.

Naast bovenstaande mogelijkheden kan tandenknarsen en kaakklemmen (ook wel bruxisme genoemd) voor de pijn zorgen. Niet bekend met tandenknarsen? Het knarsen van de tanden is het krachtig over elkaar bewegen van tanden en kiezen. Ook al gebeurt dit met veel kracht heb je het niet eens altijd door. Dit komt namelijk omdat velen het ook doen tijdens hun slaap. Wel kan je hier overdag dan weer last van hebben. Dit kan je herkennen door hoofdpijn en een stijve kaak. Als je langdurig knarst kan het daarnaast zorgen voor gebitsslijtage, losse tanden en/of kiezen, vulling breuken, kaakklachten en kauwspieren vergroting. Om schade bij bruxisme te voorkomen is het handig bij een tandarts een speciaal bitje te laten maken. Dit bitje beschermt het gebit tijdens het slapen.

Gebitspijn kan ook ontstaan door tandhalzen die blootliggen. De tandhalzen kunnen gevoelig raken door bijvoorbeeld een ontsteking aan het tandvlees, te hard tandenpoetsen of überhaupt verkeerd tandenpoetsen. Zodra de tandhalzen blootliggen kan het resulteren in overgevoelige zenuwen. Dit zal je voornamelijk merken bij contact met warm en koud, zoals tijdens drinken en/of eten. Daarnaast kan je de gevoeligheid ervaren tijdens een behandeling bij de mondhygiënist en bij het innemen van zoete en/of zure voedingsmiddelen.

Verstandkiezen kunnen ook reden zijn voor gebitspijn. Deze pijn door de verstandskiezen kan doorstralen naar je hele gebit. Zowel bij een verkeerd doorkomende verstandskies als een niet doorkomende verstandkies kunnen problemen ontstaan. Het is te herkennen aan tandvlees die rood en gezwollen is. Zodra de verstandskies helemaal niet kan doorkomen en hierdoor problemen ontstaan zal een extractie van de verstandskies nodig zijn.

Heb jij gebitspijn of maak je je zorgen of de gezondheid van je gebit? Belangrijk is om een tandartsbezoek niet uit te stellen. Doe je dit wel en is er een probleem kan het alleen maar erger worden. De aangetaste tanden/kiezen kunnen verder achteruitgaan en andere tanden/kiezen infecteren. 

Mijn gebit is niet mooi | Gebitsbeschadiging

Niet tevreden of niet meer tevreden over je gebit? Dit kan heel vervelend zijn, aangezien de esthetiek van je gebit belangrijk is bij o.a. een goede eerste indruk. Gelukkig zijn er diverse mogelijkheid als het aankomt tot het verbeteren van het uiterlijk van je gebit. Een tandarts en/of orthodontist kan jou mogelijk weer helpen met dit proces. Ze kunnen je bijvoorbeeld helpen d.m.v. facings, tandenbleken, kroon- en brugwerk of behandelingen bij de orthodontist.

Wat zijn facings? Facings worden vaak gebruikt bij het verbeteren van de vorm en kleur van tanden. Het is een dun schildje, die gemaakt wordt van composiet of porselein, dat op de tand wordt geplaatst. Allereerst zal er een dun laagje van de tand weggeboord worden, hierna kan de facing worden geplaatst.

Tandenbleken kan ook de esthetiek van jouw gebit verbeteren. Het zorgt namelijk voor wittere tanden. Wel is het handig op te letten waar je het bleken van de tanden laat doen. Er zijn namelijk tegenwoordig meer plaatsen waar je jouw tanden kan laten bleken. Verstandig is dit uitsluitend bij een echte tandartspraktijk te laten doen. Dit is vaak namelijk veiliger en zo loop je minder kans op gebitsproblemen.

Verder kan kroon- en brugwerk helpen bij de esthetiek van jouw gebit. Kronen zijn kunsttanden die als omhulsel om jouw tand heen geplaatst kunnen worden. Dit dient bijvoorbeeld voor reparatie van een afgebroken of beschadigde tand of kies.

Tot slot kan een orthodontist helpen om jouw gebit weer mooi te krijgen. Op zoek naar een orthodontist? Kijk bijv. naar deze orthodontist Rotterdam. Hier kan je vooraf informatie over specifieke behandelingen achterhalen. Ze maken ook onderscheid tussen orthodontie voor kinderen en volwassenen. Daarnaast kan je alvast de verschillende beugels bekijken en kosten van de orthodontist/beugel inzien. Ook hebben ze alvast wat antwoorden op veel gestelde vragen. Orthodontie kan ook helpen bij andere problemen zoals; de uitlijning van jouw bijtpatronen, groei van het gezicht, je spraak, tongpersen of bij slissen.