Ga naar de inhoud

Last van gebit? Veel mensen denken al snel aan gaatjes (cariës). Je kan al gauw denken bij een verkleuring of klein hobbeltje in je tand of kies dat het een gaatje is, maar kan je hieraan wel echt een gaatje herkennen? Moet je daarnaast eigenlijk gaatjes gelijk laten vullen? En wat moet je doen als je twijfelt en je niet zeker bent waar de pijn vandaan komt? 

Gebitspijn is erg vervelend en onbehandelde gebitsproblematiek kan natuurlijk verergeren. Zo ook cariës, dus het is zeker handig hierover wat informatieve in te winnen. Vaak ontstaan een gaatjes onder het oppervlak van tanden of kiezen. Hierdoor is het van belang dat een specialist (tandarts) er naar kijkt. Zij kunnen immers m.b.v. onder andere röntgenfoto’s zien wat het probleem is; of dit nou daadwerkelijk komt door een gaatje of iets anders.

Meer informatie over cariës, gaatjes herkennen, gebitspijn en oorzaken en esthetische tandheelkunde lees je in dit artikel.

last van gebit

Gaatje vullen | Last van gebit

Gaatjes in vroeg stadia kunnen herkend worden vanaf de buitenkant, met het blote oog. Zo kan bijvoorbeeld een witte plek of een doffe plek zichtbaar zijn op het tandglazuur. Echter hoeven gaatjes niet altijd zichtbaar te zijn. Heb jij een beginnend gaatje en twijfel je of het gevuld moet worden dan kan je altijd even een tandarts er naar laten kijken. Het kan namelijk voorkomen dat het in eerste instantie niet per direct gevuld hoeft te worden. Wel is het altijd belangrijk de plek goed in de gaten houden. Zo weet je / de tandarts of de situatie (snel) erger wordt.

Als een gaatje verergerd kan het je tandglazuur aantasten en zal het toch verstandig zijn om het te laten vullen. Dit gebeurt door de aangetaste plek (waar het gaatje zit) iets uit te boren, zo kan er goed schoongemaakt worden en is het geïnfecteerde deel weg. Daarna wordt de vulling geplaatst.

Twijfel of ik een gaatje heb

Last van gebit en je denkt dat je een gaatje hebt? Gaatjes zijn niet altijd zichtbaar. Er zijn wel kenmerken die van buitenaf gezien kunnen worden, maar ook deze kenmerken hoeven niet direct te betekenen dat het een gaatje is. De kenmerken kunnen natuurlijk ook van iets anders zijn. Aangezien het niet altijd zichtbaar is en de zichtbare kenmerken niet gelijk vaststellen dat er sprake is van cariës is het belangrijk een tandartsbezoek in te plannen. Cariës kan wel verergeren en problemen veroorzaken, dus wacht niet te lang met je bezoek. Als je in Rotterdam woonachtig bent en nog op zoek bent naar een tandarts waar je snel terecht kan, kan je eventueel eens kijken op de website van tandarts Maxim Clinic. Hier kan je snel terecht, ze beschikken over veel specialisten en nemen goed de tijd voor je.

Wat gebeurt er bij onbehandeld gaatje? Dit kan resulteren in aantasting van het tandbeen. Zodra je tandglazuur namelijk ver genoeg beschadigd is kan het het tandbeen verder aantasten. Als dit gebeurt zal de aantasting zelfs nog agressiever verspreiden (tandbeen is namelijk een stuk zachter). In dit stadia kunnen zenuwen in de tand ook worden aangetast, dit zorgt dan mogelijk weer voor een constante pijn of gevoeligheid.

Gebitspijn oorzaken

Last van gebit? Heb je pijn in deel of gehele gebit? Gebitspijn oorzaken zijn erg uiteenlopend. Ook gehele gebitspijn kan alsnog ten gevolge zijn van een probleem afkomstig van maar één plek. De pijn kan zorgen voor hoofdpijn, een vervelende druk op tanden, last met eten of drinken of misschien zelfs pijn en moeite met lachen en praten. Hoe dan ook vervelend op zijn minst. Maar waar kan het bijvoorbeeld vandaan komen? Eén oorzaak zou cariës kunnen zijn, maar het zou ook kunnen komen door wat anders. Bekijk onderstaande problemen voor een omschrijving, hoe te herkennen en wat eventuele gevolgen kunnen zijn.

 • Abces; kan ontstaan door ernstige ontsteking onder het tandvlees. Vaak ten gevolge van ophopingen van tandplak en tandsteen. De pijn die je hierbij ervaart voel je meestal maar aan één kant van het gebit. Vervolgens kan deze pijn wel uitstralen naar je hele gebit. Symptomen bij een abces zijn o.a. rood tandvlees en/of last van een vieze adem. Daarnaast komt het voor dat het gepaard gaat met koortsontwikkeling. Heb je één van deze symptomen en denk je mogelijk een abces te hebben? Plan gelijk een afspraak in bij de tandarts. Zo kan de specialist bepalen of je hier mee te maken hebt. Een abces die je niet laat behandelen, zal niet genezen. Het geneest namelijk niet uit zichzelf en kan verergeren.
 • Parodontitis (vergevorderd); diepe ontsteking die is uitgebreid naar het kaakbot rondom de tanden en kiezen. Het probleem ontstaat vaak door bacteriën in het tandplak. Als dit niet behandeld en verwijderd wordt kan het speeksel verkalken. Hierdoor ontstaat tandsteen. Tandplak ‘plakt’ stevig vast aan tanden en kiezen, als dit proces herhaalt kan er een ontsteking ontstaan. Deze ontsteking kan verder uitbreiden in de diepte en zo het kaakbot rondom tanden en kiezen bereiken. Zodra dit gebeurt kan tandvlees loslaten, waardoor extra ruimte wordt gecreëerd waar nieuwe tandplakvorming kan ontstaan. Dit kan resulteren in kaakafbraak (hierbij is er sprake van parodontitis). Verder kan het resulteren in negatieve esthetische veranderingen, gevoeligheid, loszittende tanden/kiezen of zelfs tanden/kiezen die uitvallen. Parodontitis is herkenbaar aan bijv.; rood, gezwollen, slap, teruggetrokken en/of bloedend tandvlees. Directe pijn wordt veelal pas ervaren in een verder gevorderd stadium. Goede gebitsverzorging en reiniging en regelmatige tandartscontroles zijn belangrijker om eventuele gebitsproblematiek, zoals parodontitis, te voorkomen.
 • Tandenknarsen en kaakklemmen (bruxisme); tandenknarsen is het krachtig over elkaar bewegen van tanden en kiezen. Dit kan bewust en onbewust zijn (zoals tijdens slapen). Overdag kunnen gevolgen hiervan ervaren worden, zoals; hoofdpijn en stijfheid kaak. Verder kan het resulteren in diverse problemen als; gebitsslijtage, breuk in vullingen, klachten omtrent kaak en vergroting kauwspieren. Beschadiging ten gevolgen van knarsen en klemmen kan d.m.v. gebitsbescherming (bitje) worden vermeden.
 • Blootliggende tandhalzen; hierdoor kan gevoeligheid en eventueel pijn ontstaan. Tandhalzen kunnen gevoelig worden door bijv. een ontsteking aan het tandvlees of hard en/of verkeerd tandenpoetsen. Hierdoor zullen de zenuwen overgevoelig raken en kan gemerkt worden met bijvoorbeeld; aanmerking koud en warm, bezoek mondhygiënist en inname zoete en/of zure voedingsmiddelen.
 • Verstandskiezen; het wel of juist niet doorkomen van verstandkiezen kan resulteren in vervelende gebitspijn, wat uitstraalt naar het gehele gebit. Een niet doorkomende verstandskies kan ook een ontsteking veroorzaken. Dit kan het herkend worden aan rood en gezwollen tandvlees. Indien een niet doorkomende verstandskies problemen veroorzaakt kan eventueel kies extractie vereist zijn. Dit zal een deskundige moeten bepalen.

Gebitspijn is erg vervelend en kan diverse oorzaken hebben. Om de pijn te verhelpen en eventuele verergering van problemen te voorkomen is het belangrijk om snel een tandartsbezoek in te plannen.

ontevreden over gebit

Ontevreden over gebit

Ben je ontevreden over je gebit? Dit kan verschillende redenen hebben; kleur van één of meerdere tanden niet mooi, ontevreden over de stand van tanden (scheve tanden, ruimte tussen de tanden of een verkeerde beet) of andere ontevredenheid betreft esthetiek gebit (lelijke tanden of ontbrekende tanden). Gelukkig zijn er diverse behandelingen op het gebied van cosmetische tandheelkunde / esthetische tandheelkunde om ervoor te zorgen dat jij weer een mooie lach krijgt. Zo kunnen facings, tandenbleken, kroonwerk en bijvoorbeeld beugels (orthodontie) helpen bij het verbeteren van het gebit.

 1. Facings: facings worden vaak gebruikt voor het mooier maken van de vorm en kleur van tanden. Ook dient het bijvoorbeeld om het gebit weer esthetisch mooi te maken in geval van; spleet tussen tanden, afgebroken tanden, verkleurde tanden of scheve tanden. Een facing is een soort van dun schildje, gemaakt van composiet of porselein, dat om je tand heen wordt geplaatst. Om het goed te kunnen plaatsen, zal eerst een klein laagje van de tand weggeboord moeten worden. Vervolgens zal een afdruk gemaakt worden van de tand en kan de facing zo nauwkeurig gemaakt en geplaatst worden. 
 2. Tandenbleken: bleken van tanden zorgt voor een verbetering van de kleur (wittere tanden). De oorzaak van verkleuring kan van alles zijn; (veel) rode wijn of koffie drinken, roken of gewoon door het ouder worden. Op het gebied van tandenbleken zijn er tegenwoordig steeds meer mogelijkheden betreft producten en aanbieders.
  • Zo zijn er alleen al bij de drogist redelijk wat bleekmethoden, denk maar aan speciale tandpastas, whitening strips en (relatief) goedkope tandenbleeksets die je zelf kan uitvoeren. Dit soort methoden zijn niet altijd geadviseerd door tandartsen. Daarnaast voer jij het zelf uit en dus waarschijnlijk geen echte specialist. 
  • Ook zie je steeds meer bedrijven/praktijken die alleen whitening behandelingen aanbieden. Zo zijn er zelfs gehele ketens met alleen tandenbleek praktijken. Soms bieden ze zelfs facings en kronen behandelingen aan. Wel gaat dit vaak gepaard met een reis naar een tandarts in Turkije, waar de tandheelkundige standaarden iets anders kan zijn. De prijs is vaak in ieder geval goedkoper, maar of de behandeling nadelig is voor de gezondheid van je tanden en tandvlees is de vraag.
  • Bij veel tandartspraktijken kan je ook terecht voor het laten bleken van de tanden. Hier kunnen zij met zorg en kennis helpen je tanden te bleken. Dit gebeurt dan d.m.v. bijvoorbeeld een bleekgel, gipsafdruk (er wordt een passende kunststof lepel gemaakt en kan zelf met bleekgel de tanden bleken) of door bleken van binnenuit. Aangezien veel bleekmethoden vaak schadelijk zijn en kunnen zorgen voor gevoeligheid is via de tandarts een veilige optie.
 3. Kroonwerk: ook kronen kunnen helpen bij de esthetiek van je gebit. Kronen zijn een soort kunsttanden en door het materiaal zijn ze een duurzame oplossing en een slimme investering. De tandarts zal de tand of kies vooraf prepareren (slijpen) om zo vervolgens de kroon genoeg ruimte te kunnen geven om goed te kunnen plaatsen. Tegenwoordig zijn er praktijken die werken met moderne technologieën als CEREC systemen en CAD/CAM scanners om ervoor te zorgen dat het nog nauwkeurig gaat en zelfs in één behandeling gemaakt en geplaatst kan worden.
 4. Beugels (orthodontie): de orthodontist kan helpen bij de esthetiek van jouw gebit. Zij beschikken vaak ook een groot aanbod in diverse beugels, om zo een passende oplossing te kunnen aanbieden specifiek voor jouw situatie. Hierbij is te adviseren om naar een praktijk te gaan met genoeg kennis en omvang, zodat je zeker weet dat ze je met alle varianten beugels goed kunnen helpen. Dit hoeft niet perse een praktijk met alleen orthodontie te zijn. Ook kan je kijken naar grotere tandartspraktijken of verwijspraktijken. Ben je op zoek naar iets in Rotterdam, kan je kijken bij deze orthodontist Rotterdam. Tevens dienen beugels ook voor het verbeteren van de functionaliteit van het gebit. Zo helpen beugels bijvoorbeeld bij de stand van kaken, een onderbeet, overbeet, kruisbeet of crowding (meer info: allesoverhetgebit).