Ga naar de inhoud

Voor zowel tandartsen als tandartsassistenten is er een tekort in de tandartsbranche. Dit zorgt voor problemen in mondzorg- en tandartspraktijken. Daarnaast resulteert het mogelijk in een verminderde continuïteit van de zorg voor de patiënten. Veel mondzorg- en tandartspraktijken merken dit. Hierdoor is een campagne opgezet om het probleem meer aan het licht te brengen en hopelijk te verminderen.

tekort in de tandartsbranche

Campagne | Tekort in de tandartsbranche

De campagne wordt aan het licht gebracht door diverse kanalen en promotie materiaal. Zo is er een website (www.tandarts-assistent.nl) voor het beroep te promoten en je te voorzien van alle informatie. Daarnaast zijn er diverse promotie materialen; “posters, flyers, wachtkamer beelden en social media posts” ontwikkeld in de hoop meer belangstelling te creëren voor het beroep tandartsassistent. Mondzorg- en tandartspraktijken kunnen meehelpen door gebruik te maken van het promotie materiaal. Er zijn A3 posters en A5 flyers te downloaden via de website; https://knmt.nl/personeelszaken/campagne-tandartsassistent. Tevens kun je hier ook informatie vinden over de bedrukte exemplaren.

Social Media / Wachtkamerscherm | Tekort in de tandartsbranche

Promotie materiaal in de vorm van social media uitingen zijn ook beschikbaar. Op de bovengenoemde website zijn vijf social media uitingen te downloaden. Deze uitingen kunnen vervolgens gebruikt worden voor posts op bijvoorbeeld Instagram.

Daarnaast kun je dia’s downloaden. De dia’s kunnen gebruikt worden voor wachtkamerschermen. Echter kan het voorkomen dat je zelf geen toegang hebt tot het gepresenteerde materiaal van de wachtkamerschermen. Indien dit van toepassing is kun je jouw aanbieder vragen om de dia’s toe te voegen aan de afspeellijsten. 

Stage | Tekort in de tandartsbranche

Het doel van de campagne is het probleem aan het licht brengen en meer tandartsassistenten krijgen. De scholieren zullen tijdens hun opleiding praktijkstages moeten doorlopen. Hierdoor is het vereist dat er genoeg stageplekken bij mondzorg- en tandartspraktijken zijn, anders kunnen zij niet succesvol de opleiding voltooien.

Heb jij de mogelijkheid om een stageplek aan te bieden voor tandartsassistenten? Stel jezelf dan beschikbaar voor de hulp van stagiaires! Niet alleen krijg je een extra medewerker die jou helpt met de werkzaamheden, maar ook biedt het je de mogelijkheid om jouw kennis te kunnen overdragen aan een nieuwe generatie tandartsassistenten.

tandartsassistent

Beroep | Tekort in de tandartsbranche

Het beroep, tandartsassistent is erg belangrijk. Je bent een onmisbare schakel in het proces om de patiënten een goede mondgezondheid en een stralende lach te geven. Iedere patiënt en gebit is weer anders, hierdoor is het beroep erg afwisselend. Verder is er een tekort in de tandartsbranche waardoor een baan vinden relatief makkelijk is. Naast de hoge diversiteit en baan garantie is er veelal ook genoeg mogelijkheid om door te groeien.

Werkzaamheden | Tekort in de tandartsbranche

Als tandartsassistent ben je de eerste indruk van het bedrijf. Je hebt als eerste contact met de patiënten. Verder zal je assisteren bij tandheelkundige behandelingen, de afspraken inplannen en verricht je administratieve taken. Tandartsassistenten doen meer dan alleen assisteren. Zo ben je ook bevoegd om zelf een aantal handelingen uit te voeren bij patiënten.

Veelal werk je in een tandartspraktijk (zelfstandige tandarts of grotere tandartspraktijk). Daarnaast zijn er ook mogelijkheden om in tandheelkundige centra, een ziekenhuis of verpleeghuis, mondhygiënistpraktijk enz. te werken. Er is dus genoeg keuze om een geschikte en leuke plek te vinden voor jou.

Opleiding | Tekort in de tandartsbranche

De opleiding tot tandartsassistent is een mbo-opleiding (niveau 4). De opleiding is praktijkgericht, het zorgt ervoor dat jij goed voorbereid wordt op jou toekomst in de tandartsbranche. De opleiding is opgedeeld uit een algemeen deel en een beroep specifieke deel.

Het algemene deel van de opleiding bestaat uit enkele basis vakken; de Nederlandse taal en de Engelse taal, rekenen, loopbaanbegeleiding en het vak burgerschap. Het beroep specifieke deel legt focus op belangrijke onderdelen, zoals; de kerntaken van een tandartsassistent, front-office activiteiten, het assisteren bij tandheelkundige behandelingen, het uitvoeren van enkele tandheelkundige behandelingen en kwaliteit waarborging en deskundigheid.

Vereisten toelating | Tekort in de tandartsbranche

De vereisten voor toelating aan de opleiding verschillen enigszins per regio en instelling. Vaak heb je één van de volgende diploma’s nodig voordat je toegelaten wordt tot de opleiding; een diploma van vmbo kaderberoepsgericht, gemengd of theoretisch, een diploma mbo niveau 2 of 3 (van een vergelijkbare opleiding), eendiploma Ibo, vbo of mavo met de afronding van examenvakken op c-niveau of hoger of een overgangsbewijs van havo of vwo naar het derde / vierde leerjaar.

Er zijn verschillende instanties die de opleiding aanbieden. Instanties die door de overheid erkende opleidingen aanbieden tot tandartsassistent zijn; DentalMBO, ROC’s, Edin, Capabel Onderwijs Groep, NTI en het LOI.

De opleiding tot tandartsassistent heeft diverse mogelijkheden op het gebied van opleidingsvarianten. Zo zijn er de mogelijkheden tot de opleiding te voltooien in; BOL (staat voor; Beroeps Opleidende Leerweg), BBL (staat voor; Beroeps Begeleidende Leerweg), verkorte opleiding tandartsassistent, zelfstudievarianten en EVC (staat voor; Eerder Verworven Competenties).

Vond je het een leuke blog? Bekijk dan al onze blogs voor meer informatie over marketing en zorg.