Ga naar de inhoud

BACKLINKING

Wat is backlinking en linkbuilding? Allereerst backlinking, dit is een belangrijk onderdeel van SEO (Search Engine Optimalisatie). Een backlink is een link die van een externe website (URL) verwijst naar uw website. Dit wordt als een belangrijk onderdeel gezien omdat dit een erkenning vanuit een andere site naar uw website is. Het laat aan zoekmachines zien dat anderen garant staan voor de content op uw website . Als veel websites naar dezelfde pagina of website linken ziet de zoekmachine dat het waardevol is om naar uw website of pagina te linken.

Er is wel een verschil in de waarde van backlinks. Het hangt af van de betrouwbaarheid / waarde van de andere website hoeveel impact de backlink zal hebben op de betrouwbaarheid van uw eigen website. Er zijn namelijk veel websites die doen aan ‘spam linking’, waardoor de zoekmachines zien dat deze backlinks minder belangrijk zijn.

Backlinking is vaak een proces wat veel tijd in beslag neemt. Allereerst is het belangrijk om te bepalen welke websites handig zijn voor u om als backlink te hebben. Vervolgens zal er contact moeten plaatsvinden om het backlinking proces te bespreken en tot slot zal er veelal tekst / content geschreven moeten worden.

LINKBUILDING

Wat is linkbuilding? Linkbuilding is het gehele proces voor het vergaren van hyperlinks van andere websites naar uw eigen website. Het zorgt voor verbintenis tussen de twee pagina’s. Zoekmachines gebruiken deze links om het web te ‘crawlen’ (dit is het verkennen van websites voor het indexeren van websites). Veel SEO bedrijven zien linkbuilding als één van de moeilijkere processen van SEO en spenderen hier ook veel tijd aan. Het proces van linkbuilding kost dus veel tijd en vereist expertise, hierbij levert het wel veel op voor uw website.

Linkbuilding is bedoeld om uw website betrouwbaarder te maken. Het zorgt dat uw website hoger in zoekmachines rankings terecht komt. Doordat u met linkbuilding hoger in de zoekresultaten terecht komt is het doel meer website verkeerd genereren voor uw website.

Naast het extern vergaren van hyperlinks kunt u ook interne linkbuilding toepassen. Dit is van één van uw webpagina´s linken naar een andere webpagina. Dit bevordert het ´crawlen´ en vergemakkelijkt het proces van zoekmachines om uw website te indexeren.

Delauw Marketing Backlinking
belang van backlinking en linkbuilding
Delauw Marketing

STAPPENPLAN | BACKLINKING EN LINKBUILDING

De linkbuilding tips zijn op volgorde van een stappenplan beargumenteerd. Dit stappenplan maakt onderscheid tussen de 5 verschillende varianten van linkbuilding.

  1. Toevoegen; handmatig linken naar websites
  2. Vragen; benader websites voor uw eigen website
  3. Verdienen; verdien links zonder het te hoeven vragen
  4. Kopen; betaal voor links (niet aangeraden)
  5. Bewaren; behouden van huidige links

ZELF PROBEREN| BACKLINKING EN LINKBUILDING

1. TOEVOEGEN: Sommige websites die niet van uzelf zijn kunnen worden gebruikt voor het achterlaten van uw eigen link. Zoek naar forums, blogs, communities e.d. waar u uw link van uw website kunt achterlaten. Ook het opzetten van social media kanalen en social media bedrijfsprofielen is een vorm van ‘linkbuilding toevoegen’.

2. VRAGEN: Benader externe websites met de vraag of u content / links mag gebruiken voor uw eigen website. Het is belangrijk om een gegronde reden te geven waarvoor u de link wilt gebruiken. Zorg ervoor dat het niet alleen vanuit hun een gift is, maar dat het voor beide partijen voordelig is. 

Ook linkbuilding door middel van linkruil valt onder de categorie ‘vragen’. Hierbij wordt jouw gewenste weblink geplaatst en zal je (vooraf) hun link op een webpagina plaatsen om de ruil officieel te maken. Praktijkvoorbeeld hiervan is als volgt: tandartsen & zorg. Meer informatie en voorbeelden van deze backlinking en linkbuilding strategie vind je in onze marketingblog

3. VERDIENEN: Deze variant komt eigenlijk alleen voor als er nuttige content of tools op uw website staan die anderen kunnen gebruiken om naar te linken. Zodra u zoiets heeft is het belangrijk iedereen hiervan op de hoogte te stellen, hiervoor kunt u pay per click advertenties inzetten. Hoe meer mensen op uw website des te meer kans dat ze ook naar uw website gaan linken.

4. KOPEN: Deze linkbuilding variant is zeker niet aan te raden. Als u links koopt krijgt u misschien wel massa’s nieuwe links, maar kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit. Zoekmachines herkennen deze type links en het kan zelfs nadelig werken voor de vindbaarheid van uw website.

5. BEWAREN: Zoals de naam al weggeeft is het bewaren van links ook een soort linkbuilding. U kunt veel moeite steken in het vergaren van nieuwe links, maar als de links net zo snel weer verdwijnen bereikt u niks. Bij deze variant moet u ten eerste uw links in kaart brengen. Zorg ervoor dat u overzicht hebt van alle links waar u naar verwijst en andersom. Het komt vaker voor dan u denkt dat websites updaten, een URL veranderd of verdwijnt en dan moet ervoor gezorgd worden dat de link met deze verandering mee beweegt. Daarnaast is het belangrijk om error pagina’s te detecteren en op te lossen, zo niet is het geen betrouwbare linkbuilding en zal dit door zoekmachines herkent worden.

Bepaalde marketingtools, zoals Neilpatel, kunnen u helpen met het linkbuilding traject.

Indien je toch wel hulp wilt met linkbuilding kunt u gemakkelijk met ons contact opnemen door middel van het online contactformulier. Wij kunnen u daarnaast ook helpen met het gehele SEO traject.

Delauw Marketing