Ga naar de inhoud

Wil jij meer organische website bezoekers, maar stijgt het aantal niet snel genoeg? Je zal moeten proberen beter te rangschikken voor zoekmachines als Google. Om dit voor elkaar te krijgen is linkbuilding onmisbaar. Lees dus snel verder voor linkbuilding tips om direct zelf aan de slag te kunnen gaan. Zo kan ook jij meer website bezoekers krijgen!

Zoals je misschien al weet behoort het onderdeel van organisch verkeer voor websites tot de search engine optimalisatie. Hierbij is Seo linkbuilding een term die je vaak voorbij ziet komen. Laten we beginnen met het kijken naar de termen van linkbuilding en backlinks.

Wat is linkbuilding

Linkbuilden is het proces van links genereren van andere websites naar je eigen website. Daarnaast is het intern linken, vanuit eigen pagina’s naar andere eigen pagina’s ook een onderdeel van linkbuilding. Het zorgt beide voor een verbintenis tussen content.

Externe links naar jouw website hebben de meeste impact op de SEO scores. Het is voor zoekmachines dan ook een bevestiging van de betrouwbaarheid van jouw content (webpagina en website).

Bij het kiezen van links die kunnen verwijzen naar jouw website is kwaliteit belangrijker dan kwantiteit. Je zult moeten zoeken naar websites die naar jouw kunnen linken die relevant zijn met het onderwerp van jouw desbetreffende webpagina.

Wat zijn backlinks

Vaak zie je ook het begrip backlinking voorbij komen, maar wat is een backlink? En wat is belangrijker? Het gehele proces van linken is te omschrijven als linkbuilding. Zoals eerder al gezegd hebben de externe links veel impact op de SEO scores van jouw website. Dit externe gedeelte wordt vaak ook aangeduid als backlinking.

Om goede backlinks te kunnen kiezen zal je van te voren websites moeten onderzoeken naar hun scores en content. Zodra je een lijst hebt van relevante websites voor jouw pagina’s zal je verder moeten kijken naar scores als domein- en pagina autoriteit, trustflow en citation flow.

De verschillende soorten links

Als er wordt gekeken naar backlinks worden deze veelal opgedeeld in twee verschillende soorten links. Zo heb je startpagina links en bloglinks. De startpagina links bestaat uit één woord of enkele korten woorden en vervolgens de gewenste webpagina link. Deze variant bevat dan ook weinig/geen extra relevante content om geassocieerd mee te worden.

De bloglinks daarentegen zijn webpagina’s met circa 400+ woorden. De tekst bevat vervolgens ook twee gewenste zoekwoorden waar jij gerangschikt op wilt worden. Deze zullen dan gekoppeld worden aan de webpagina die jij wilt. Zo wordt jouw webpagina direct gelinkt met die zoekwoorden en is de content van de externe webpagina relevant. Daarnaast kunnen links op diverse manieren verkregen worden, waaronder bijvoorbeeld linkruil. Bekijk de blog ‘linkruil, een slimme SEO-strategie?‘ voor meer informatie over deze methode.

Benieuwd naar de status van de backlinks van jouw website?

Gebruik allereerst een backlinking checker om te kijken naar hoe jouw website er voor staat op het gebied van backlinks. Hierdoor krijg je inzicht in het aantal links, hoeveel je er bijvoorbeeld per maand genereerd en de kwaliteit van links.

Daarnaast is een backlinking checker ook handig voor het achterhalen van eventuele spamlinks. Deze hebben erg lage scores en linken zo veel naar andere websites dat het ook negatieve gevolgen kan hebben om geassocieerd mee te worden. Door de spamlinks inzichtelijk te krijgen kan jij deze opnemen in een zogenaamde disavow list voor bijv. Google. Dit zorgt ervoor dat de link tussen jou en de spamsite wordt verbroken.

5 Linkbuilding tips om direct zelf aan de slag te kunnen

 1. Begin met backlinking websites aan te maken

Links krijgen naar jouw website blijft een uitdagend proces. Andere website contacteren waar jij graag geplaatst zou willen worden kan een mogelijkheid zijn, maar dit vereist veel werk. Daarnaast zullen de meeste websites ook niet perse willen meewerken.

Gelukkig kan je beginnen met zelf je eigen backlinking websites aan te maken. Dit zijn sites waar jij content op kan plaatsen en kan gebruiken om enkele keren naar je eigen website te verwijzen. Daarnaast dienen deze backlinking websites voor linkruil. Zo kan jij een link van een ander hierop plaatsen en kan hij dan weer jouw echte website vermelden op zijn backlink website.

 1. Wees vindbaar op review sites

Door vindbaar te worden op review / beoordeling websites krijg je meer links. Daarnaast zorgt het er ook voor dat potentiële klanten jouw eerder kunnen vinden. Niet alleen zorgt het voor een verbetering van de betrouwbaarheid in de ogen van zoekmachines, maar natuurlijk ook voor bezoekers zelf. Zorg er dus voor dat jij genoeg (hoge) reviews hebt op diverse beoordeling sites.

Moeite met meer reviews krijgen? Je kan altijd kijken naar het stimuleren van review plaatsingen. Dit kan uiteraard door het gewoon te vragen aan je huidige klanten (mond-tot-mondreclame). Daarnaast kan je acties opstarten waarbij deelnemers bij het delen van hun menig in de vorm van reviews kans maken op bepaalde prijzen. Ook zou je ze korting kunnen geven op bepaalde diensten/producten. Hierdoor koppel je er een beloning aan waardoor het aantrekkelijker wordt.

 1. Zoek naar startpagina’s voor linkplaatsing

Zoals je nu weet worden links veelal opgedeeld in twee soorten. Eén daarvan is startpagina links. Ook al zijn deze links niet het beste zorgen ze toch voor een verbetering van jouw SEO scores. Zorg ervoor dat je niet te vaak backlinks op deze manier genereerd.

Bouw backlinks rustig aan op. Begin bijvoorbeeld met 4x per maand van diverse startpagina domeinen. Dit kan je vervolgens verhogen naar bijvoorbeeld 5x of 6x per maand. Zie je dat jouw website scores goed blijven verbeteren? Dan kan je dit proces doorzetten. Merk je een negatief effect op de scores? Zorg er dan voor dat je weer teruggaat naar de 4x per maand.

Belangrijk bij search engine optimalisatie is in ieder geval dat je consistent bent met de werkzaamheden. Of dit nou meer links verkrijgen is of social media posts, maakt niet uit. Actief bezig zijn is onmisbaar voor het verhogen van resultaten.

 1. Schrijf content in de vorm van blogs

Goede kwalitatieve content waarbij er naar jouw website verwezen wordt is het meest waard. Dit kan je krijgen door goede blogs te schrijven. Maar waar moet je beginnen bij zelf blogs schrijven? Hiervoor is het raadzaam om gebruik te maken van handige marketingtools. Bekijk de link voor SEO marketingtools voor beginners.

Vervolgens maak je blogs met relevante content en gewilde zoekwoorden. De zoekwoorden die je gebruikt in de content moeten niet alleen een hoog zoekvolume hebben. Het is belangrijk te kijken hoeveel concurrenten deze ‘keywords’ ook al gebruiken. Veel marketingtools geven dit aan door een SEO difficulty cijfer. Zo weet je gelijk hoeveel concurrentie er zijn op dat specifieke keyword.

Zodra je de blog klaar hebt kan je dit plaatsen op; je eigen website, jouw backlinking websites en eventueel laten plaatsen door middel van betaling. Door middel van betaling wordt gedaan door veel linkbuilding bureaus. Zij kunnen jouw blog op goede en betrouwbare blogsites plaatsen.

 1. Meer links nodig? Linkruil met linkpartners.

Deze tip is goed uitvoerbaar wanneer je veel eigen backlink websites hebt. Hoe meer backlink sites jij bezit, des te interessanter je bent voor linkruil met linkpartners.

Zodra je deze tip toepast zal het voornamelijk kwalitatieve links genereren. Het zorgt niet per direct voor meer organisch verkeer vanuit de linkpartners, maar wel voor een verhoging van jouw website SEO scores.

Soms komt het wel voor dat de linkpartner ook zelf veel organisch verkeerd heeft op zijn website. Dan kan dit wel ervoor zorgen dat je ook direct meer organisch verkeer krijgt vanuit de linkpartner.

Bij linkruil met linkpartners zal er veelal eerst contact gelegd moeten worden om de voorwaarden te bespreken. Vervolgens worden vaak evenveel linkplaatsingen gedaan door beide partijen. Hierbij geef je dan een webpagina / soort startpagina van de website door waar jij geplaatst wilt worden. Kiest vervolgens een rubriek, zoekwoord / of enkele zoekwoorden en geeft aan welke URL er in die zoekcriteria verwerkt moet worden. Ter inspiratie zie volgende voorbeelden; Tandartspraktijk & Mondzorgkundige webpagina’s van de website jouwpagina.nl. 

5 Linkbuilding tips ● Linkruil voorbeelden

Als extra hulpmiddel voor de 5 linkbuildings tips betreft linkruil kan je onderstaande voorbeelden gebruiken. Zo krijg je een beter idee van hoe linkruil werkt.

SEO linkruil met een link aanmeld website ‘informatie-tandarts‘. Vereiste stappen:

 1. email adres achterlaten
 2. pagina aangeven van de gewenste dochter-pagina plaatsing
 3. rubriek kiezen voor plaatsing
 4. titel die jou link moet krijgen voor plaatsing bij hun website
 5. website url doorgeven van de link voor plaatsing bij hun website
 6. *doorgeven vanuit waar naar hun website gelinkt wordt (zodra geplaatst, kan pas het linkbuilding proces starten)

Linkbuilding voorbeeld 2: tandarts | Hierbij verwijs je dus telkens middels de naam van de dochterpagina naar desbetreffende linkruil website.

3e praktijkvoorbeeld van linkbuilding door middel van linkruilen. Hierbij kan je telkens per ruil 2 webpagina’s doorgeven waarnaar jij wilt verwijzen. Indien je dus twee diverse dochterpagina’s wilt gebruiken zal het als volgt (voorbeeld) benoemd moeten worden: tandarts & marketing

Hulp met linkbuilding?

Als jij bovenstaande tips goed uitvoert zal het gegarandeerd zorgen voor een verhoging van de SEO scores en bedragen aan een verhoging van het organisch verkeer naar jouw website. Heb je toch nog moeite met zelf goed linkbuilden? Schakel een linkbuilding bureau in en maak gebruik van een op maat gemaakte linkbuilding pakket. Zo kan je door een linkbuilding bureau als SEOTOOLS ontzorgd worden op het gebied van content creatie, linkpartners zoeken, startpagina creatie en het creëren van kwalitatieve blogs voor linkbuilding. Wil je al je marketing werkzaamheden, waaronder linkbuilding gecentraliseerd op één plek? Neem dan gerust met ons contact op voor meer informatie.