Ga naar de inhoud

Zoekmachineoptimalisatie (SEM) is een proces waarbij de zichtbaarheid van websites in zoekresultaten wordt verbeterd. Dit omvat het optimaliseren van webpagina’s voor zoekwoorden, het maken van inhoud die bezoekers aantrekt en het bouwen van links tussen sites. In de blog helpen wij met SEO Tools voor beginners. Leer handige en gebruiksvriendelijke marketingtools kennen, die u helpen met een hogere vindbaarheid!

Er zijn vier hoofdstappen om uw site voor zoekmachines te optimaliseren. Deze omvatten het maken van inhoud van hoge kwaliteit, het bouwen van links naar uw site, het gebruik van sociale media en het bewaken van uw rankings.

seo tools voor beginners dm

7 SEO status tools 

Er zijn verschillende tools beschikbaar om u te helpen uw website te optimaliseren. Met deze hulpprogramma’s kunt u bijhouden hoe goed uw site scoort voor bepaalde zoekwoorden, gebieden identificeren waar uw site moet worden verbeterd en ontdekken naar welke zoekwoorden mensen zoeken wanneer ze uw site bezoeken.

7 SEO Tools voor beginners die u helpen met het identificeren van de SEO status van uw website

Er zijn verschillende tools beschikbaar om u te helpen uw website te optimaliseren. Met deze hulpprogramma’s kunt u bijhouden hoe goed uw site scoort voor bepaalde zoekwoorden, gebieden identificeren waar uw site moet worden verbeterd en ontdekken naar welke zoekwoorden mensen zoeken wanneer ze uw site bezoeken.

1. Yoast SEO-plug-in voor intern website onderzoek | SEO Tools voor beginners

Met deze plug-in kunt u HTML-code rechtstreeks vanuit WordPress bewerken. U kunt het ook gebruiken om metatags toe te voegen, afbeeldingen te optimaliseren en meer. Zo kunt u eerst de huidige situatie van uw gehele website of specifieke webpagina’s achterhalen en daarna direct makkelijk de scores verbeteren.

Yoast SEO heeft zowel een gratis als premium variant. De gratis variant is beperkt. Zo kunt u bijvoorbeeld maar één zoekwoord per pagina instellen. De premium versie is circa 100 euro per jaar.

2. SEMrush.com voor SEO onderzoek van uw website | SEO Tools voor beginners

Een andere goede optie is SEMrush.com. Ze bieden een gratis proefperiode, zodat u kunt zien hoe goed uw site scoort voordat u geld investeert in betaalde services. Hun rapporten laten u zien hoeveel verkeer u uit verschillende bronnen krijgt en hoe vaak gebruikers reacties achterlaten op uw site.

SEMrush is een meer geavanceerde marketingtool. U vindt er ook veel nuttige gegevens over uw concurrenten, zoals welke zoekwoorden ze gebruiken, waar ze scoren en hoeveel verkeer ze ontvangen.

SEMrush heeft drie verschillende abonnementen; Pro voor circa 270 euro, Guru voor circa 380 euro en Business voor circa 600 euro.

3. Hulpprogramma voor specifiek zoekwoordenonderzoek – https://www.keywordtool.io/ | SEO Tools voor beginners

Als u een nieuwe website wilt starten, moet u eerst wat onderzoek doen. Gebruik tools zoals Google Trends, Google Adwords en Google Analytics om erachter te komen waar mensen naar zoeken. Dit zal u helpen beslissen op welke zoekwoorden u zich moet concentreren bij het bouwen van uw site. Voor hulp bij het bepalen van goede zoekwoorden zijn er gratis tools, zoals de keywordtool.io.

4. Backlinko.com, zorgt voor hulp bij goede linkbuilding | SEO Tools voor beginners

Een andere optie is om een ​​dienst genaamd Backlinko.com te gebruiken. Met deze tool kunt u potentiële links naar uw site identificeren en vervolgens contact opnemen met die websites om hen te vragen naar uw site te linken.

Een andere goede optie is Moz Pro. Met deze tool kunt u uw rankings volgen, de activiteit van uw concurrent volgen en gebieden identificeren waar verbetering nodig is.

5. Ubersuggest, helpt voornamelijk bij interne SEO optimalisatie | SEO Tools voor beginners

Op het gebied van interne SEO optimalisatie bied Ubersuggest enkele mogelijkheden; zoekwoordenonderzoek, suggesties voor goede zoekwoorden, inzichten in SEO en SEA kosten voor specifieke zoekwoorden een site audit.

De site audit laat zien hoe uw website scoort op bepaalde SEO gebieden. Hierdoor kunt u makkelijker de probleemstukken aanpakken en verbeteren.

Naast interne hulp voor SEO biedt het ook enkele externe hulpmiddelen. Zo kunt u de tool ook gebruiken voor concurrentie en linkbuilding onderzoek.

Ubersuggest is deels gratis. Veel functies kunt u gewoon gebruiken tot op zekere hoogte. Hierdoor is het een tool waar u makkelijk kunt instappen. U leert alvast de functies kennen en kunt bepalen of u het waard vindt.

6. Rankmath, SEO plugin voor uw wordpress website | SEO Tools voor beginners

Net zoals Yoast SEO is Rankmath een plugin voor uw wordpress website. U kunt ze gemakkelijk installeren en instellen zodat u direct aan de slag kan bij het verbeteren van uw interne SEO scores. Uit mijn ervaring bied Rankmath net iets meer gratis opties, maar is de betaalde versie van Yoast iets uitgebreider. Het ligt er dus maar net aan hoeveel budget u hiervoor wilt neerleggen.

Door goed gebruik van Rankmath zorgt u ervoor dat u instellingen als; keywords, focus keyword, alt-teksten, meta-omschrijvingen en keyword density goed instelt. Daarnaast bied het makkelijke meetsystemen om uw verbeteringen goed in de gaten te kunnen houden.

Rankmath heeft een gratis versie en in tegenstelling tot Yoast, kunt u meerdere zoekwoorden per pagina instellen. Daarnaast kunt u er ook voor kiezen te upgraden. Hierbij zijn er drie varianten; Pro voor circa 59 euro per jaar, Bedrijf voor circa 199 euro per jaar en Bureau voor circa 499 euro per jaar.

7. Ahrefs, SEO tool om uw website bezoekers te verhogen | SEO Tools voor beginners

Ahrefs is vergelijkbaar met Ubersuggest. Beide bieden ze handige tools voor diverse marketingwerkzaamheden. Zo krijgt u een dashboard om SEO scores bij te houden en kunt u onderzoek doen; zoekwoorden, concurrenten, ranktracker en content ideeën. Door het gebruik van deze tools kunt u ervoor zorgen dat u uw marketing activiteiten optimaliseert en beter kunt scoren in zoekmachines.

De tool heeft vier verschillende abonnementen die u per maand betaald. Zo kunt u kiezen uit Lite voor 89 euro, Standard voor 179 euro, Advanced voor 369 euro en Enterprise voor 899 euro.

SEO Tools voor beginners

4 Handige SEO Tools voor content

Naast de 7 SEO Tools voor beginners zijn onderstaande enkele handige marketingtools voor het helpen bij overige marketing activiteiten.

Mangools, geadvanceerde marketing cijfers voor websites

Indien u iets meer verstand heeft van bepaalde SEO scores kunt u goed gebruik maken van Mangools. Deze geeft u inzichten in scores als: DA (domein autoriteitsscore), PA (pagina autoriteitsscore), CF (citatie flow) en TF (trust flow).

Zo kunt u deze tool gebruiken bij het behouden van uw eigen scores of juist gebruiken bij het zoeken naar goede linkbuilding mogelijkheden.

Mangools heeft drie verschillende maand abonnementen; Basic voor 29,90 euro, Premium voor 39,90 euro en Agency voor 79,90 euro.

Shutterstock, foto- en videomateriaal voor uw bedrijf

Zodra u content maakt, of dit nou voor de website, social media of promotie is, heeft u afbeeldingen en video’s nodig. Het fijnste is veelal eigen materiaal gebruiken, maar soms kan het voorkomen dat u gebruik moet maken van stockfoto’s en video’s. Shutterstock is één van de bekendste tools hiervoor. Het heeft een grote database vol met hoge kwaliteit media.

Shutterstock heeft diverse abonnementen, maar u kunt er ook los materiaal kopen. De prijzen lopen hierdoor echter wel snel op. Een foto abonnement (met 10 foto’s per maand) is circa 37 euro per maand en een video abonnement (met 5 video’s per maand) is circa 110 euro per maand.

Unsplash, alternatief voor betaalde stockfoto’s

Aangezien het bij marketing al snel oploopt met het aantal betaalde marketingtools is het soms ook handig om kosten te kunnen besparen. Unsplash bied hierin mogelijkheden. De tool is namelijk veelal gratis. Uit ervaring vind ik het aanbod wel minder aantrekkelijk ten opzichte van Shutterstock, maar met goed zoeken kunt u alsnog mooi materiaal vinden.

Copy.ai, marketingtool voor hulp met content creatie

Nadat alle diensten en/of producten op de website zijn uitgelicht, de over ons is geschreven, de homepagina is gemaakt en de contactpagina in orde is houdt het vaak op met content creatie. Soms worden er nog enkele social media posts geschreven of een actie ontworpen, maar daar blijft het dan bij. Echter is dit voor SEO en klantinteractie niet aan te raden. Belangrijk is namelijk dat u continu content blijft maken.

Aangezien dit een tijdrovend proces is, waarbij enige creativiteit vereist is wordt dit veelal uitbesteed aan marketingbureaus of marketeers. Met copy.ai kunt u het ook zelf! Deze tool zorgt ervoor dat u automatisch content genereert. U bepaalt een gewenste onderwerp om over te schrijven, enkele sub-onderwerpen en de tool doet het werk. Met deze marketingtool krijgt u snel nieuw blog materiaal of andere informatieve teksten. Wel zou ik deze teksten eerst goed nalezen en aanvullen met persoonlijk materiaal.

Design tools voor afbeeldingen, teksten en video’s

Indien bovenstaande stock materiaal toch niet gewenst is kunt u natuurlijk ook altijd de marketingwerkzaamheden uitbesteden aan een marketingbureau. Deze helpt u bij de creatie en ontwikkeling van uniek materiaal. Wilt u het zelf proberen? Dit kan natuurlijk ook. Met een beetje creativiteit, de juiste tools en leergierigheid kunt u zelf aan de slag. Onderstaande SEO tools voor beginners kunnen u helpen bij dit proces:

  • Adobe Photoshop, bewerk uw foto´s en afbeeldingen

Dit programma is voor op de computer. Het bied mogelijkheden tot visuele vormgeving van foto’s / afbeeldingen. Het programma bied extreem veel opties en alles wat u wilt doen op het gebied van bewerken of creatie van foto’s is mogelijk. Bij het programma werkt u in lagen, waardoor u gemakkelijk bepaalde onderdelen kunt aanpassen.

Photoshop wordt ook veel gebruikt voor fotobewerking zoals bij; belichting, restauratie afbeeldingen, bijsnijden en scherpte.

  • Adobe Illustrator, ontwerp uw eigen grafische ontwerpen

Dit programma heeft enkele overkoepelende mogelijkheden in verhouding met Photoshop. Echter wordt het programma voornamelijk gebruikt door grafische ontwerpers en technische tekenaars.

Met Adobe Illustrator kunt u van alles ontwerpen door middel van; vormen, kleur, effecten en typografie.

  • Adobe Indesign, creëer uw eigen tijdschriften

Wilt u specifiek teksten maken? Dit programma kunt u gebruiken voor het maken van bijvoorbeeld tijdschriften, brochures, folders, posters of boeken. Daarnaast kunt u met dit programma ook online interactieve documenten creëren.

  • Adobe Premiere Pro, maak uw eigen videomateriaal

Indien u beeldmateriaal wilt bewerken heeft u een andere tool nodig. Hiervoor bied Adobe het programma Premiere Pro aan. De tool kunt u gebruiken voor het bewerken van zowel professionele camera bestanden als van uw mobiele telefoon.

Verder kunt u met het programma gemakkelijk bepaalde templates toevoegen om een éénduidige bedrijfsuitstraling te creëren voor uw diverse video’s en handige teksten toevoegen aan het beeldmateriaal.

Vond u de SEO tools voor beginners handig? Benieuwd naar andere marketingtips of liever andere blogs lezen? Klik dan op onderstaande link.